vrijdag 28 maart 2014

Ronquières - Scheepshelling



RONQUIÈRES - Scheepshelling



Ronquières, 7 maart 2014



De scheepshelling van Ronquières (zo'n 25 km onder Brussel) staat al heel lang op ons verlanglijstje, maar iedere keer als we er op weg naar Frankrijk in de buurt komen, lijkt er meer water in de lucht te zitten dan in het kanaal Charleroi-Brussel! Een korte vakantie in Brussel is nu, in combinatie met het prachtige lenteweer, een goed moment om Ronquières te bezoeken. We mogen tenslotte pas om vier uur inchecken in ons hotel in Brussel. Het complex wordt duidelijk op de borden aangegeven, maar eigenlijk kun je een scheepshelling van 1400 meter lang, die 70 meter in hoogte overbrugt ook niet missen! 






Vanaf een brug dichtbij de helling zien we twee binnenvaartschepen de sluis invaren. We haasten ons er naar toe, en kunnen er vlakbij parkeren. We zien de sluisdeur dichtgaan, en normaal gaan schepen dan in een sluis naar boven of naar beneden, al naar gelang de gewenste waterhoogte. In Ronquières gaat dat heel anders! Hier wordt namelijk de hele sluis, met schepen en water als een bak van 86x12 meter onder een helling van 5% op rails naar boven getrokken. Een staaltje techniek om van te watertanden, ook als niet-techneut. Binnenvaartschepen tot 1350 ton doen nu een halfuurtje over het overbruggen van de 70 meter, i.p.v. twee dagen via 16 sluizen! Het vlak voorziet zichzelf van energie. Door een buis naast de helling stroomt water, waarmee een turbine wordt aangedreven, die de elektrische energie voor het kunstwerk levert. Het complex is in 1968 opgeleverd.









Wij doen de helling 'gewoon' via de provinciale weg, en zijn net op tijd boven om de schepen weer uit de sluisbak te zien varen. Vanaf 1 april kun je het complex op het plateau bezoeken, en zelfs met een lift naar een uitkijkplateau van de toren. Daarvandaan moet je een magnifiek uitzicht hebben op de hele scheepshelling. Je kunt dan de beide sluisbakken diep onder je naar boven en beneden zien gaan. 

Voor ons net te vroeg in het seizoen, helaas!


De aankomst van de sluisbak boven op het plateau, 70 meter boven het startpunt. 

Met de lift naar boven voor een prachtig overzicht van het complex - wel na 1 april....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten