vrijdag 18 april 2014

Mémorial de la Résistance

Mémorial de la Résistance

Col de La Chau
26420 Vassieux en Vercors - Drôme
info@memorial-vercors.fr

30 juni 2012


We vinden het 'Mémorial  de la Résistance' na enig zoeken en ondanks de richtingbordjes, want het is niet erg uitbundig aangegeven! De parkeerplaats zien we ook over het hoofd - er staan dan ook op deze zaterdagochtend helemaal geen auto's! Het gebouw zelf zien we pas als we er op het voetpad vlakbij zijn. Het is een langwerpig betonnen, bunkerachtig gebouw, verscholen in de rand van een kalkrots. Sober en saai, bijna kleurloos, om de bezoeker tot bezinning uit te nodigen lezen we in de folder. Zo moeten de mensen van de ondergrondse in de Vercors, bekend onder hun geuzennaam ‘maquisards’, over het dal uitgekeken hebben naar de bewegingen van de Duitse tegenstanders. Vanuit een gecamoufleerde schuilplaats, omgeven door dennen en jeneverstruiken.







Vanaf de binnenkomst in het museum duik je als bezoeker in de wereld van de Maquis. Er is een Nederlandstalig gidsje, maar het Mémorial is - logisch ook - erg Frans opgezet. Het is bijvoorbeeld voor ons moeilijk om de filmbeelden met getuigenissen te volgen. Toch spreekt het ons gevoel aan, en kunnen we er daardoor toch veel van begrijpen. De ondergrondse in de Vercors mag een voorbeeld voor het Franse verzet genoemd worden, en de daden van 'les maquisards' zijn vermaard!





In de eerste week van deze vakantie las ik 'Haar naam was Sarah’, van de Franse schrijfster Tatiana de Rosnay. Daarin wordt naast de tragedie van Sarah een Franse oorlogsgeschiedenis verteld, zoals wij die ook kennen: met jodenvervolging, inclusief de gele ster ('juif'), arbeidsinzet, onderduiken, avondklok, razzia’s, rantsoenering, verzet, collaboratie, etc. Het Frans-joodse oorlogsverhaal krijgt in dit museum veel ruimte. 

Veel ruimte is er ook voor de veelal dappere, maar ook tragische gebeurtenissen in de-ze Vercors-streek, waar de résistance de Vrije Republiek van Vercors’ oprichtte tegen de Duitse bezetting van juni tot juli 1944. De republiek heeft maar kort bestaan en is genadeloos neergeslagen. Het heeft ook veel mensenlevens gekost. De kinderen van de dorpen uit de Vercors hebben de namen van 840 oorlogsslachtoffers uit deze streek in loden plaatjes gegraveerd, die hier op een muur zijn bevestigd. 







Het Mémorial is pas in 1994 geopend, en is heel modern in presentatietechnieken. Vanaf het panoramisch uitzichtpunt op het dak kijk je uit over het bergmassief en het slagveld. Recht beneden ons zien we in het dal een kleine, zo kenmerkende oorlogsbegraafplaats, met vlaggen en gelijke kruisen. Als we met de auto naar beneden rijden gaan we er even langs. Op deze ‘Nécropole de la Résistance’ liggen 187 mensen begraven, die allemaal omgekomen zijn in dezelfde korte periode en hun leven voor de vrijheid van anderen hebben opgeofferd. Jong en oud. Het maakt ons altijd weer stil….. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten