De echte chocoladefabriek van Sjakie....
Een oude smulfabriek in de binnenstad van Keulen
Keulen, 30 april 2014
Als oud-leraar weet ik hoe belangrijk het is om in het leerproces zoveel mogelijk zintuigen van je leerlingen in te schakelen, en ook de verbeelding een rol te laten spelen. Leren als avontuur, als beleving - dan onthoudt je alles veel beter en veel langer! Dat hebben ze begrepen bij het Imhoff-Stollwerckmuseum toen ze besloten om de oude chocoladefa-briek in het hartje van Keulen in te richten als grootste chocolademuseum ter wereld.
Foto: Greven/Internet |
Als je op de
Rijnkade komt aanlopen zie je het moderne gebouw van glas en staal al
lig-gen op een schiereilandje in de rivier. Het gebouw lijkt vanaf die plek op
een groot rivier-cruiseschip, dat het water van de rivier doorklieft, met
panoramische ramen die op de Rijn uitkijken, met relingen op het dak
als het dek van een schip, en ronde patrijspoorten voor de versterking van dit
effect. Als je via een oude, nog geklonken ijzeren draaibrug naar dit
schiereiland loopt, zie je het 19e eeuwse statige oude gebouw liggen, en zie je
ook pas hoe groot het complex is! Je stapt binnen in een grote ontvangsthal,
die er uit ziet als een stationshal. Overal in het gebouw ruikt het naar cacao
en chocola. En dan moet het bezoek nog beginnen!
Ik heb een paar uur nodig voor een ontdek-kingstocht door het chocoladeland van Sjakie, de held uit het beroemde kinderboek van Ro-ald Dahl. De collectie is uiterst veelzijdig sa-mengesteld, met foto- en demonstratiepane-len (de teksten zijn in het Duits en in het Engels), oude machines, chocoladegiet-mallen, een historische afdeling over 3000 jaar chocoladegeschiedenis vanaf de Azteken tot de massaproductie van nu. Het verbouwen van de cacao krijgt veel aandacht, evenals de situatie van de boeren en van de ontwikkelingslanden waar cacao geteeld wordt. De grote glazen constructie die opvalt in de voorgevel blijkt een tropische kas te zijn met volwassen cacaobomen.
Een hele zaal is ingericht als oude chocolade-winkel - precies zoals die
destijds in een luxe winkelstraat moet hebben gestaan. Tenslotte blijkt het
chocolaatje dat je bij de kassa krijgt in het museum gemaakt te zijn. Een
complete en werkende kleine productielijn is hiervoor opgesteld in de moderne
vleugel. Met 500.000 bezoekers per jaar is dit museum een van de 10 best
bezochte musea in Duitsland! Genoeg introductie voor deze fantastische
chocoladefabriek van Sjakie? Kijk beslist even op de website voor tijden, toegang etc.
Het museum zegt per jaar 3000 kilo chocola weg te geven. Nou, dat is dan 6 gram per bezoeker: een klein chocolaatje bij binnenkomst, en een in de chocoladefontein gedoopt wafelpuntje.... Daar word je niet vet van! Ik neem daarom uit de grote - en dure! - winkel maar wat chocola mee naar huis.
Geen wonder.
Al mijn zintuigen zijn aan het werk geweest......
Am Schokoladenmuseum 1A, 50678 Köln
www.schokoladenmuseum.de/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten