donderdag 19 juni 2014

SPIEGEL IM SPIEGEL - Arvo Pärt


SPIEGEL IM SPIEGEL

Een compositie van Arvo Pärt

verstilde muziek

19 juni 2014

Het is raak vanaf de eerste tonen. Onverwacht. Kippenvel. Introverte muziek, helder, langzaam, meditatief. Troostend bijna. Ragfijne pianoloopjes van de rechterhand, die klinken als belletjes van een klokkenspel, met af en toe een begeleidend licht of zwaarder akkoord van de linkerhand. Een invallende, bijna zingende cello met zijn warme doordringende klank. Hoe kun je met zo weinig noten zo veel zeggen! 






'Spiegel im Spiegel' is de naam van de compositie van de nu bijna 80-jarige Arvo Pärt, gecomponeerd in 1978. De naam suggereert eindeloos en helder gespiegelde spiegels als een soort oneindig Droste-effect. De kenners zeggen dat 'dit spiegeleffect te horen is in de pianopartij, waar dezelfde noten met kleine variaties worden herhaald, alsof de noten steeds gereflecteerd worden'. Ze noemen het ook een voorbeeld van minimalistische muziek. Het zal wel, maar ik laat het gewoon op me afkomen en geniet ervan. Na een minuut of acht is het stuk afgelopen, en volgt er een korte stilte, alsof het publiek dat zo aanvoelt. Dan is er terecht applaus voor Mark en Mariëlle in de Gasthuiskapel van Museum Gouda.






Thuis zoek ik dit stuk op YouTube op - er zijn verschillende versies te horen. Ik moet ze inmiddels tientallen malen gehoord hebben! 



Google ziet er de humor van in als je informatie zoekt:


Spiegel im Spiegel - Keuze uit ruim 400 spiegels‎

Da's eigenlijk ook best veel!


(14/9/2014) Een 'Spiegel im Spiegel' die ik recent zelf fotografeerde in het Amsterdam Museum:



(9/12/2014) Een aanvulling uit het Suermondt Ludwig Museum in Aachen



Geen opmerkingen:

Een reactie posten